Wat houdt fruit kweken allemaal in? Het proces van A tot Z!
Het seizoen voor een fruitkweker in Opwijk gaat van start met de jaarlijkse snoeibeurt in de winter. Die werken lopen makkelijk door tot in de lente. En dan begint ook de bloesem te bloeien en komt het stuifmeel vrij. De bijen brengen dat van de ene naar de andere boom. Daardoor kan er uit het vruchtbeginsel een appel of peer groeien.
Een appel/peer groeit eerst rechtop en gaat later pas aan z'n steeltje hangen. In de herfst is de appel rijp om geplukt te worden.
Insecten milieuvriendelijk weghouden
Sommige insecten zijn dol op appels en peren, met alle gevolgen van dien. Een geïntegreerde (milieuvriendelijke) teler mag chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken maar zoekt toch liever ook naar andere oplossingen. Een slimme truc is het gebruik van 'feromonen'. Dat zijn geurstoffen die mannetjes insecten in de war brengen. Ze kunnen het vrouwtje niet meer vinden. Doordat er geen paring plaatsvindt, komen er geen eitjes en dus ook geen nieuwe insecten. De teler kan met feromonen tot 98% schade door dat type insecten voorkomen.
Ook lieveheersbeestjes zijn een natuurlijke roofvijand van allerhande bladluizen. In de geïntegreerde teelt zal men daarom zoveel mogelijk proberen de insecten op een natuurlijke wijze te bestrijden.
Vogels als bondgenoten
Ook vogels kunnen de teler helpen bij het weghouden van ongewenste gasten. De teler weet dat en hangt dan ook met plezier nestkastjes voor koolmezen in de appelboomgaard. De vogels helpen de teler door rupsen te eten.
Torenvalken vangen kleine knaagdiertjes zoals muizen en woelratten. Waarom is dat interessant? Met name de woelratten kunnen schade aan de boomgaard toebrengen doordat ze aan de boomwortels knagen. In elke geïntegreerde boomgaard ziet u dan ook enkele nestkasten voor torenvalken staan.
Verder plant een fruitteler bomenhagen langs de percelen waarin kleine vogels, wat ook vaak insecteneters zijn, kunnen nestelen.
Oogsten maar
Van september tot begin november loopt de oogst. Er wordt gestart met de peren, daarna komen de appels aan de beurt. Twee maanden lang zijn seizoenarbeiders in de weer om alles binnen te halen. Meteen na de oogst worden de appels en peren opgeslagen in grote houten kisten en gaan ze de frigo’s in waar ze worden bewaard.
Het marktklaar maken
Voor het naar de veiling gaat wordt al het fruit wordt door een computergestuurde sorteermachine marktklaar gemaakt. Daarna gaat het via de veiling naar supermarkten, export en andere afzetkanalen.
An apple a day keeps the doctor away
Eet elke dag een appel en de dokter kan thuis blijven. Vijf of meer appels per week eten is goed voor uw longen. Het sap van de appel helpt verkoudheid voorkomen. De vezels zijn goed voor uw darmen. Het appelzuur en wijnsteenzuur in een appel helpen bij de vertering van vet eten. Eet 'm het liefst met schil en al, want ook de schil is gezond, tenminste, als het een milieuvriendelijk appeltje is.